ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Νέες, εξελιγμένες τεχνικές στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους!

Επτά στους δέκα ενήλικες, άνω των 65 ετών, εμφανίζουν εκφυλιστικές διαταραχές στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης. Κι αυτό, γιατί οι διαταραχές αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αναπηρία των κάτω άκρων.

01Ποιες είναι οι εκφυλιστικές παθήσεις της ΣΣ

Στις εκφυλιστικές παθήσεις εντάσσονται όλες όσες οφείλονται στην προοδευτική φθορά της σπονδυλικής στήλης και είναι οι εξής: η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, η τμηματική αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και η εκφυλιστική σκολίωση. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να προκληθούν λόγω γήρατος ή να έχουν κληρονομική βάση. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης σώματος, επαγγελματικών παραγόντων κ.λπ. Γενικότερα, συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός παράγοντες που προκαλούν μια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

Οι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης προφανώς επηρεάζουν αρνητικά και σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ατόμου. Συνήθως δημιουργούν πρόβλημα στη βάδιση, ακόμα και στη στάση του σώματος, ενώ υπάρχει επίμονος και μόνιμος πόνος. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και το άτομο, τελικά, αδυνατεί να τελέσει τις δραστηριότητές του.

Emmanuil Tsalfantakis-ekfylistikes pathiseis 2

Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται. Ένας 60αρης π.χ. με εκφυλιστική πάθηση μπορεί να αναγκάζεται να κινείται και να συμπεριφέρεται σαν 80αρης!

«Οι παραμορφωτικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης εκφυλιστικής αρχής (Adult Spinal Deformity-ASD) είναι οι παθήσεις εκείνες που προκαλούν αλλαγή στη φυσιολογική δομή και αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης στους ενήλικες, τόσο στο στεφανιαίο επίπεδο (για παράδειγμα σκολίωση), όσο και στο οβελιαίο επίπεδο»
αναφέρει ο στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.

Μεταξύ των αιτίων δημιουργίας των παθήσεων αυτών είναι:

– Η ασύμμετρη εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η οστεοπόρωση, η χρόνια κακή στάση του σώματος και η άρση βάρους με λανθασμένο τρόπο. Όλα τα προαναφερθέντα επηρεάζουν τα οπίσθια στοιχεία της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους μεταξύ των σπονδύλων και μπορεί να προκληθούν: Aστάθεια, Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, Σπονδυλολίσθηση ή Πλαγιολίσθηση, Στροφική σκολίωση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Σ.Σ.

Τα συμπτώματα των παραμορφωτικών διαταραχών της σπονδυλικής στήλης είναι διάφορα, ανάλογα με τις αλλοιώσεις που υπάρχουν. Έτσι, μπορεί να παρατηρούνται στο άτομο, σε σχέση με τα κάτω άκρα του, τα εξής: Πόνος, Καυσαλγίες, Μουδιάσματα, Μυϊκή αδυναμία. Ακόμα, το άτομο μπορεί να έχει έντονη Οσφυαλγία ή Ραχιαλγία και να παρατηρείται Κάμψη του κορμού του (αλλαγή της στάσης του σώματος προ τα εμπρός).

Ευτυχώς, η θεραπευτική αντιμετώπιση των εκφυλιστικών διαταραχών έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς υπάρχουν νέες εξελιγμένες τεχνικές –ελάχιστα επεμβατικές. Παράλληλα, η υπάρχει πλέον μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη του αποτελέσματος των διάφορων θεραπειών που έχουν εφαρμοστεί.

Emmanuil Tsalfantakis-ekfylistikes pathiseis 3

02Θεραπεία

Η βασική παράμετρος στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι η εξής: η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων. Ο στόχος είναι η βελτίωση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης είτε με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργείο (ή με συνδυασμό και των δυο).

Όσον αφορά στις νέες, αναίμακτες τεχνικές (π.χ. διαδερμικές μέθοδοι), όταν μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντί για ανοιχτό χειρουργείο, έχουν τα εξής πλεονεκτήματα: μικρότερη καταστροφή των παρασπονδυλικών μυών και λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος. Η νοσηλεία επίσης είναι μικρότερης διάρκειας και ο ασθενής κινητοποιείται γρηγορότερα.

Σπονδυλοαρθρίτιδα

Ο όρος Σπονδυλοαρθρίτιδα (ή Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης) αναφέρεται στις φθορές της σπονδυλικής στήλης με την πάροδο του χρόνου.

Καθημερινά, η σπονδυλική μας στήλη δέχεται πολλές φορτίσεις και καταπόνηση. Τα κυριότερα συμπτώματα της Σπονδυλοαρθρίτιδας είναι: Πόνος, Μυϊκός Σπασμός, Δυσκαμψία, ακόμα και Αγκύλωση. Υπάρχουν περιπτώσεις Σπονδυλοαρθρίτιδας που συνδέονται και με άλλα συμπτώματα, όπως: Πονοκεφάλους/Ημικρανίες, Πόνους στον αυχένα, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία.

Η πάθηση αυτή έχει συνήθως 4 στάδια:

1ο στάδιο Σπονδυλοαρθρίτιδας (1ο στάδιο εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης):

Το 1ο στάδιο χαρακτηρίζεται από “μπλοκαρίσματα” στη σπονδυλική στήλη για αρκετά χρόνια. Έχει αλλάξει η φυσιολογική καμπύλη του αυχένα και τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων έχουν λεπτύνει σε σημαντικό βαθμό.

2ο στάδιο Σπονδυλοαρθρίτιδας (2ο στάδιο εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης):

Σε αυτό το στάδιο τα “μπλοκαρίσματα” στη σπονδυλική στήλη υπάρχουν για περισσότερα χρόνια ακόμα. Υπάρχουν αλλαγές στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, αλλά η πιο σημαντική αλλαγή αυτού του σταδίου είναι η εξής: η κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Περιορίζεται το εύρος της κίνησης και ίσως δημιουργηθούν εναποθέσεις ασβεστίου στα οστά.

3ο στάδιο Σπονδυλοαρθρίτιδας (3ο στάδιο εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης):

Σε αυτό το στάδιο της Σπονδυλοαρθρίτιδας έχουμε όλες τις προηγούμενες αλλαγές σε πολύ έντονο βαθμό. Τα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο είναι η δυσκαμψία, οι έντονοι πόνοι και οι μυϊκοί σπασμοί. Αν η σπονδυλική στήλη δεν θεραπευτεί, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

4ο στάδιο Σπονδυλοαρθρίτιδας (4ο στάδιο εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης):

Υπάρχουν μεγάλες δομικές και νευρολογικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη. Η ποιότητα ζωής του ατόμου έχει, πλέον, επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό και η καθημερινότητά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι σπόνδυλοι μπορεί να είναι ακόμα και αγκυλωμένοι, να έχουν “κολλήσει” μεταξύ τους. Ο ασθενής έχει εξαιρετικά μειωμένο εύρος κίνησης και υπερβολικό πόνο.