Είναι η πιο συχνή μορφή σκολίωσης που εμφανίζεται, κατά κύριο λόγο, στην εφηβική ηλικία και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Όταν η παραμόρφωση είναι μικρή ή μεσαία, η αντιμετώπισή της γίνεται συντηρητικά, με τους λεγόμενους κηδεμόνες. Όταν όμως η σκολίωση είναι μεγάλη, αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση
Θεραπεία της Σκολίωσης με κηδεμόνες
Στην περίπτωση της θεραπείας με κηδεμόνες, απαιτείται από τον ασθενή μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια. Η θεραπεία διαρκεί 20-22 ώρες σε καθημερινή βάση. Και μπορεί να χρειαστεί να γίνει για πολλά χρόνια. Πολλάκις, τα παιδιά δεν συνεργάζονται στη σωστή εφαρμογή της θεραπείας, ενώ υπεισέρχεται και ο ψυχολογικός παράγοντας στην όλη διαδικασία, που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να ανταποκριθούν στη θεραπεία με κηδεμόνες.
Αντιμετώπιση της Εφηβικής Σκολίωσης με τη Μέθοδο ApiFix – Νέες τεχνικές
Η μέθοδος αυτή, που εφευρέθηκε από μια ομάδα Ισραηλινών, είναι απλή και διακρίνεται για την ευχρηστία της. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σκολίωση, μικρή ή μεσαία, απαλλάσσονται από τη θεραπεία με κηδεμόνες. Η εν λόγω μέθοδος ουσιαστικά αναφέρεται στην εφαρμογή ενός εσωτερικού κηδεμόνα, που συγκρατεί και διορθώνει τη σκολίωση!
Πώς λειτουργεί η Μέθοδος ApiFix: 2 διαυχενικές βίδες τοποθετούνται χειρουργικά –με γενική αναισθησία- σε στρατηγικούς σπονδύλους. Οι βίδες συνδέονται με έναν ειδικό μηχανισμό που διατείνεται διεγχειρητικά από το χειρουργό, αλλά και μετεγχειρητικά αφού το παιδί προβεί στην εφαρμογή κάποιων ειδικών ασκήσεων υπερεκτάσεως της σπονδυλικής στήλης. Ως αποτέλεσμα της χρήσης της μεθόδου αυτής, η παραμόρφωση μειώνεται σε ποσοστό από 50&%. Παράλληλα με τη σημαντική διόρθωση της σκολίωσης, η σπονδυλική στήλη παραμένει εύκαμπτη! Είναι δηλαδή σαν να εμφυτεύεις ένα εσωτερικό κηδεμόνα στην σπονδυλική στήλη, για να επιτευχθεί η ικανοποιητική συγκράτηση και προοδευτική διόρθωση της σκολίωσης.
Αξιολόγηση μεθόδου ApiFix: Είναι απλή, ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο δύο ημέρες. Έτσι ο έφηβος επιστρέφει πολύ γρήγορα στις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του (σχολείο, γυμναστική), χωρίς να υπάρχει πρόβλημα δυσκαμψίας/δυσκινησίας. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας 10 – 16 ετών, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις σκολιώσεις. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις: Δεξιά θωρακική σκολίωση και λιγότερο θωρακο-οσφυϊκή, από 30 έως 50 μοίρες. Γενικά, η χρήση της μεθόδου ApiFix για την αντιμετώπιση της εφηβικής σκολίωσης είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει, βέβαια, η επέμβαση να γίνεται από έμπειρο χειρουργό, ειδικευμένο στη σκολίωση και να τηρούνται οι σωστές ενδείξεις. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοπόρα μέθοδος ApiFix κάλυψε, ουσιαστικά, το κενό που υπήρχε μεταξύ της συντηρητικής θεραπείας με κηδεμόνες και της θεραπείας με χειρουργείο.
Νέες τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης των ενηλίκων.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της σκολίωσης των ενηλίκων (βαρεία νόσος της σπονδυλικής στήλης), τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση νέων, επαναστατικών τεχνικών. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική όπου, με πολύ μικρές τομές (MIS), προσεγγίζεται η σπονδυλική στήλη από τα πλάγια (LateralInterbodyFusion και ObliqueInterbodyFusion), και συγκεκριμένα από τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Αν και η χειρουργική αυτή μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με πολύ μικρή τομή, έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες! Με τη χρήση της, διορθώνεται σε μεγάλο βαθμό η σκολίωση και αποσυμπιέζονται τα νευρικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ
Η εφηβική σκολίωση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή και τα περισσότερα κυρτώματα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Αν όμως το κύρτωμα είναι μεγάλο μπορεί να:
- επηρεάσει την ανάπτυξη.
- να προκαλέσει παροδική ενόχληση οσφυαλγίας
- να οδηγήσει σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Υπάρχει και η σπάνια περίπτωση του κυρτώματος πολύ σοβαρού βαθμού, που μπορεί να πιέσει τις νευρικές ρίζες ή το νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα την παράλυση.
Οι άνθρωποι που έχουν κυρτώματα που δεν απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση έχουν την ικανότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και σπορ, χωρίς περιορισμούς. Το ίδιο ισχύει, συνήθως, και για όσους έχουν κάνει χειρουργείο για σκολίωση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γίνεται μια επικοινωνία με το γιατρό τους, πριν προβούν σε νέες δραστηριότητες και σπορ, καθώς υπάρχει περίπτωση να τους τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί.
Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 3 παιδιά γονέων που έχουν σκολίωση θα αναπτύξουν σκολίωση και τα ίδια. Άρα, πρόκειται για μία μερικώς γενετική πάθηση. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το γονίδιο που την προκαλεί.
Τα παιδιά μπορούν να ελεγχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η σκολίωση ανακαλύπτεται πιο συχνά κατά την περίοδο ανάπτυξης του παιδιού, μεταξύ 10 και 15 ετών. Η Εταιρεία Έρευνας Σκολίωσης (SRS) προτείνει τα εξής:
- τα κορίτσια να ελέγχονται 2 φορές, στα 10 και 12 έτη
- τα αγόρια 1 φορά, στα 12-13 έτη
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην πρώιμη διάγνωση της σκολίωσης: κοιτάξτε την πλάτη του παιδιού σας όταν φορά το μαγιό. Αν δείτε:
- τον ένα ώμο πιο ψηλά από τον άλλο
- μια πλευρά του θωρακικού κλωβού να προβάλει περισσότερο από την άλλη
καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.
Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη όταν σχεδιάζεται η θεραπεία είναι οι εξής:
- ο βαθμός σοβαρότητας του κυρτώματος
- πού ακριβώς εντοπίζεται το κύρτωμα στη Σ.Σ.
- η ηλικία του παιδιού
- πόσο πιθανό είναι το κύρτωμα να χειροτερεύσει
Γενικά, κυρτώματα από 25 μοίρες έως 50 μοίρες θεωρούνται αρκετά μεγάλα και χρειάζονται θεραπεία, ενώ κυρτώματα μεγαλύτερα των 50 μοιρών χρειάζονται πιθανότατα εγχείρηση.
Χρειάζεται να φοράτε τον κηδεμόνα μέχρι να σταματήσει να μεγαλώνει η Σ.Σ. σας, παράμετρος που διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Ο γιατρός σας θα ελέγχει το στάδιο ανάπτυξής σας κάθε 4-6 μήνες. Συνήθως, οι κηδεμόνες φοριούνται 16 με 23 ώρες κάθε ημέρα, αν και η διάρκεια αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κατά περίπτωση. Υπάρχουν π.χ. κηδεμόνες που φοριούνται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά δεν ενδείκνυνται για όλους τους τύπους κυρτωμάτων. Ο γιατρός σας θα κρίνει ποιος κηδεμόνας είναι κατάλληλος για εσάς και πόσες ώρες θα τον φοράτε.