Συντηρητική & Χειρουργική θεραπεία Κύφωσης

Τι είναι η Κύφωση

Κύφωση είναι η πάνω του φυσιολογικού κλίση προς τα εμπρός της θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Φυσιολογικά, η θωρακική κύφωση είναι από 20˚-40˚ κλίση. Πέραν των 40˚ λέγεται υπερκύφωση ή παθολογική κύφωση. Είναι η λεγόμενη καμπούρα.

Στην αιτιολογική ταξινόμηση της κυφώσεως είναι η λειτουργική κύφωση (κακή στάση και καλή πρόγνωση), η νεανική κύφωση (Ν. Sheuernann) -η οποία οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα της Σπονδυλικής Στήλης και εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς οδηγεί στο χειρουργείο, η οργανική κύφωση, η συγγενής κύφωση (που οφείλεται σε ανωμαλία στη διαμόρφωση της Σ.Σ. και η κύφωση που οφείλεται σε φλεγμονές, όγκους, κατάγματα κ.λπ.

Η κύφωση παρουσιάζεται σε κορίτσια και αγόρια με την ίδια αναλογία και στην ηλικία από 14 έως 16 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση έχει σαν αποτέλεσμα τη διόρθωση της κύφωσης και την αποφυγή μεγάλων παραμορφώσεων. Η αντιμετώπιση της κύφωσης είναι συντηρητική και χειρουργική.

leitourgiki keifosi

01Συντηρητική θεραπεία

Στις λειτουργικές κυφώσεις βοηθά η σωματική άσκηση και η φυσικοθεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις οργανικές κυφώσεις όταν η καμπύλη είναι πάνω από 40˚ -45˚ τότε συστήνεται η χρήση κηδεμόνα.

Ο κηδεμόνας κυφώσεως έχει σαν αρχή την εφαρμογή 3 σημείων πίεσης με ανύψωση των ώμων, πίεση στην κοιλιακή χώρα για τη διόρθωση της οσφυϊκής λόρδωσης και οπίσθια πίεση με οπίσθιο κεντρικό πίεστρο και, εφόσον έχομε καλή εφαρμογή του ωραρίου, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργική κύφωση των κοριτσιών στην εφηβεία, που ντρέπονται για το στήθος τους και φέρνουν τους ώμους μπροστά, με αποτέλεσμα λειτουργική κύφωση. Μόλις τα κορίτσια ξεπεράσουν την ντροπή και σταθούν όρθια, ξεπερνιέται το πρόβλημα.

Οι κηδεμόνες εφαρμόζονται 20 ώρες το 24ωρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, 2-5 έτη.

02Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε κυφώσεις πάνω από 70˚ και η σπονδυλοδεσία εκτείνεται από τον Θ2 έως τον Ο3 σπόνδυλο.
Ο στόχος του χειρουργείου είναι να επαναφέρει τις φυσιολογικές καμπύλες της Σ.Σ.