ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

Θεραπεία Ιδιοπαθούς Σκολιώσεως

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι συντηρητική στις μικρές σκολιώσεις και χειρουργική στις μεγάλες σκολιώσεις.

Δυστυχώς είναι δύσκολο να προβλέψει ο θεράπων ιατρός την εξέλιξη μιας σκολίωσης. Το είδος της σκολίωσης, ο τύπος της, το μέγεθος, η στροφή, η ηλικία είναι κάποιοι προγνωστικοί παράγοντες της εξέλιξης της παραμόρφωσης. Όμως, δεν υπάρχουν προκαθορισμένες συνταγές και κάθε παιδί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Η σκολίωση δεν είναι αρρώστια, όμως εάν αφεθεί να μεγαλώσει πολύ, προκαλεί επιπλοκές από τα διάφορα όργανα του οργανισμού. Επίσης, πολλές φορές δημιουργεί μεγάλο κοσμητικό πρόβλημα. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι οι εφηβικές σκολιώσεις οι οποίες είναι πάνω από 35° δεν σταματάνε να μεγαλώνουν και στην ενήλικη ζωή (περίπου 1° το χρόνο).

fysikotherapeia

Η σκολίωση στα παιδιά δεν συνοδεύεται με πόνο και όταν το παιδί παραπονιέται για ενοχλήματα πρέπει να γίνεται διερεύνηση με ειδικές εξετάσεις (CT, αξονική, μαγνητική κ.λπ.) για τον αποκλεισμό υποκείμενων νοσημάτων. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της σκολίωσης, για να είναι αποτελεσματική η συντηρητική θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την παρακολούθηση του παιδιού (στις πολύ μικρές σκολιώσεις κάθε 6-12 μήνες) και για μεγαλύτερες σκολιώσεις εφαρμογή των λεγόμενων διορθωτικών κηδεμόνων. Η φυσικοθεραπεία και η γυμναστική δρουν επικουρικά και δεν υποκαθιστούν τους κηδεμόνες.

skoliosh parelthon

Στο παρελθόν δοκιμάστηκαν οι ηλεκτρικές διεγέρσεις με την εμφύτευση ηλεκτροδίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αντιμετώπιση της σκολίωσης αρχίζει από την εποχή του Ιπποκράτη, όπου προσπαθούσαν με διάφορα μέσα (έλξεις, σχοινιά, ξύλα κ.λπ.) να ισιώσουν και να συγκρατήσουν τις παραμορφώσεις, ενώ αργότερα εφαρμόστηκε ο γύψος για τη διόρθωση της σκολίωσης.

therapeia me kidemona

Τα τελευταία 60 χρόνια χρησιμοποιούνται οι λεγόμενοι κηδεμόνες σκολιώσεως. Οι κηδεμόνες εφαρμόζονται σε μικρές και μεσαίες σκολιώσεις και σαν στόχο έχομε πρώτον τη σταθεροποίηση της παραμόρφωσης και την μη επιδείνωσή της, δεύτερον τη διόρθωση της σκολίωσης και, τέλος, τη διόρθωση της κλινικής εικόνας και του λεγόμενου ύβου.

Για να τα επιτύχουμε αυτά, είναι απαραίτητα η σωστή κατασκευή του κηδεμόνα, ο μαλακός σκελετός, η σωστή θεραπεία και να μην είναι πολύ μεγάλη η παραμόρφωση.
Η μη σωστή παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της σκολίωσης.

kidemones skoliaseos

Οι κηδεμόνες σκολιώσεως ειναι κατασκευασμένοι απο πλαστικό πάχους 1-2 χιλιοστά, στα οποία μπορούν ή όχι να προσαρμοστούν μεταλλικά ελάσματα.
Υπάρχουν και κηδεμόνες με υφασμάτινους ιμάντες, οι οποίοι ομως δεν είναι αποτελεσματικοί.

Υπάρχουν πολλά είδη κηδεμόνων. Στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι υπομασχάλιοι κηδεμόνες σε διάφορες παραλλαγές.

Οι κηδεμόνες πρέπει να φοριούνται μέρα και νύχτα εκτός ολίγων ωρών (20-22 ώρες το 20ωρο) μέχρι την οστική ωρίμανση, που για τα Ελληνόπουλα είναι περίπου στα 18 έτη ή πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της ήβης.
Έτσι επιτυγχάνεται η διόρθωση της σκολιώσεως και η διατήρησή της, καθώς επίσης η διόρθωση της κλινικής εικόνας.

Πρέπει να τονιστεί ότι: η απόφαση πότε θα εφαρμοστεί ο κηδεμόνας, πότε θα αφαιρεθεί, πόσες ώρες θα φοριέται καθώς επίσης και το είδος του κηδεμόνα που θα φορέσει το παιδί είναι εξειδικευμένη γνώση και πρέπει να την παίρνει ο ειδικός ιατρός.

Επιπλοκές συντηρητικής θεραπείας

Η εφαρμογή του κηδεμόνα στο παιδί μπορεί δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως ψυχολογικά προβλήματα, σημάδια στο κορμί του παιδιού, μείωση της αναπνευστικής ικανότητας κατά 15% -η οποία όμως επανέρχεται μόλις βγαίνει ο κηδεμόνας- και διαμόρφωση του θώρακα και των πλευρών από την πίεση.